Yazar: admin
Bazı organik preparat uygulamalarının Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde meyve dökümü, kalitesi ve verimi üzerine etkileri
Malatya Ovası ülkemizde kayısı tarımının en yoğun yapıldığı alan olup ovada kayısı ağaçları düşük ilkbahar sıcaklıkları ve…
Kültür mantarı ve yeşil küf hastalığının kompost ve örtü toprağındaki biyotik interaksiyonları
Trichoderma aggressivum f. aggressivum (yeşil küf hastalığı)’ nın kompost ya da örtü toprağında bulunması kültür mantarı (Agaricus…
Meyan (Glycyrrhiza glabra): Çabuk çözünür mikrokapsül üretimi
Bu çalışmada meyan kökünden (Glycyrrhiza Glabra) fenolik antioksidan bileşikler ekstrakte edilmiş ve elde edilen ekstraktlar püskürtmeli kurutma…
Şanlıurfa koşullarında ekinezyanın (Echinacea purpurea (L.) Moench) verim ve bazı bitkisel özeliklerinin belirlenmesi
Araştırma, Ekinezyanın (E. purpurea (L.) Moench) verim ve bazı tarımsal özelliklerini belirlemek amacıyla, Şanlıurfa koşullarında yürütülmüştür. Gözlemler…
Diyarbakır koşullarında bazı ayçiçeği (Helianthus annuus L) genotiplerinin verim, yağ ve yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
Yağlı tohumlar protein, yağ, karbonhidrat ve mineral içeriği nedeniyle insan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir….
Ekmeklik buğdayın (Triticum aestivum) çimlenme ve fide döneminde tuzluluk stresine toleransının diallel analizi
Tuz stresi en önemli abiyotik stres faktörlerinden biridir ve dünyadaki sulanan alanın yaklaşık olarak % 20'sini etkilemektedir….
Harran ovası koşullarında yetiştirilen bazı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerine uygulanan organik ve mikrobiyal gübrelerin verim ve verim öğelerine etkisi
Bu çalışma 2014 ve 2015 yıllarında, farklı organik ve mikrobiyal gübre uygulamalarının bazı pamuk çeşitlerinde verim ve…
Mısır bitkisinde sulamayı sonlandırma zamanının tane verimi, hasatta tane nemi ve bazı tarımsal özellikler üzerine etkileri
Bu çalışma mısır bitkisinde sulamayı sonlandırma zamanının tane verimi, hasatta tane nemi ve bazı tarımsal özellikler üzerine…
Yerli entomopatojenik fungus izolatları ile üç ticari entomopatojenik fungus ürününün Sitophilus oryzae L. ve Tribolium confusum du Val üzerindeki etkinlikleri
Bu çalışmada, Antalya ilinden toplanan toprak örneklerinden izole edilen toplam 17 yerli entomopatojenik fungus (EPF) izolatı (Beauveria…
Kısmi en küçük kareler-yol modellemesi (VT-YEM) kullanılarak kanatlı refahının değerlendirilmesi: fiziksel aktivite ve stresin büyüme üzerindeki etkilerinin modellenmesi
Kanatlı refahı, insan sağlığı ve hassas bir süreç olan hayvan üretimi ile yakından ilgilidir. Gözlemlenen değişkenleri (yerleşim…
Zeytin yaprağı ilavesinin zeytinyağının bazı karakteristik özelliklerine etkisi
Bu çalışmada, zeytin yaprağı ilavesinin Ayvalık çeşidi zeytinden üretilen zeytinyağının bazı karakteristik özelliklerine etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır….
Yenidünya (Eriobotrya japonica Lindl.) için anaç olarak alıç (Crataegus spp) kullanımının araştırılması
Bu çalışmanın amacı, yenidünya (Eriobotrya japonica Lindl.) yetiştiriciliğinde anaç olarak alıçın (Crataegus spp) kullanılması olanaklarını aydınlatmaktır. Bu…
KURUTULMUŞ SEMİZOTU (PORTULACA OLERACEA L.) İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ TÜKETİME HAZIR YOĞURDUN FİZİKOKİMYASAL VE TEKSTÜREL ÖZELLİKLERİ
Araştırmada vakumlu etüv ortamında kurutulmuş semizotunun tüketime hazır yoğurt üretiminde kullanımı araştırılmıştır. Kurutulmuş semizotu PC (kontrol), PUR1…
ÇOĞUNLUK ALGILAMA MEKANİZMASININ İNHİBİSYONUNDA BİTKİSEL MATERYALLERİN KULLANIMI
Mikroorganizmaların hücre yoğunluğuna bağlı gen düzenleme sistemi çoğunluk algılama (Quorum Sensing) olarak adlandırılan mekanizma tarafından kontrol edilmektedir….
BİTKİ TOHUM MUSİLAJLARI VE GIDALARDA KULLANIMI
Hidrokolloidler, jelleşme, kalınlaştırma, emülsiyon ve köpükleri stabilize etme gibi teknolojik özelliklerinden dolayı gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır….
FARKLI YÖNTEMLERLE ACILIĞI GİDERİLMİŞ LÜPEN UNU VE DİRENÇLİ NİŞASTA İÇEREN EKMEKLERİN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE VİTAL GLUTEN VE EMÜLGATÖRÜN ETKİSİ
Bu çalışmada; ekmeğin besinsel özelliklerini geliştirmek için ekmek üretiminde kullanılan buğday unu, farklı metotlarla (geleneksel ve ultrason…
JELATİN BAZLI YUMUŞAK ŞEKERLERİN KURUTMA KOŞULLARININ OPTİMİZASYONU
Bu çalışmada amaç, farklı ağırlıklardaki jelatin bazlı şekerlerde istenen kaliteyi elde etmek için optimum kurutma ve tavlama…
ZEYTİNYAĞINDA MİNİMAL RAFİNASYON UYGULAMASININ İŞLEM PERFORMANSI VE KALİTE KRİTERLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Bu çalışmada rafinajlık zeytinyağı, sodyum hidroksit (NaOH), magnezyum oksit (MgO) ve kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) olacak şekilde farklı…
SİTRİK ASİT ÜRETİMİ VE SAFLAŞTIRILMASI
Sitrik asit, oksidatif solunum yapan bütün canlı organizmaların metabolizmasında bulunan önemli bir organik asittir. Bu organik asit;…
SİYAH ÇAY ÜRETİM ATIKLARINDAN KONSANTRE ÇAY EKSTRAKTI ÜRETİMİNDE KREMA OLUŞUM KOŞULLARININ VE BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Bu çalışmada, Türk siyah çayı işletme atıklardan konsantre çay ekstraktı üretimi gerçekleştirilmiş, üretim sırasında oluşan krema miktarı…
ISIRGAN OTU (URTICA DIOICA) SULU EKSTRAKTININ SALMONELLA ENTERICA SEROVARLARININ BİYOFİLM OLUŞUMU ÜZERİNE ANTİMİKROBİYEL ETKİSİNİN BELİRLENMESİ
Salmonella gibi gıda kaynaklı patojenlerde antimikrobiyel direncin artması yol açacağı sağlık problemleri nedeniyle endişelendirmektedir. Bu bağlamda, bitki…
İRON SAZLIĞI’NDA (BİTLİS, TÜRKİYE) YETİŞEN KARABURUN BALIĞININ [Chondrostoma regium (Heckel, 1843)] BESİN ÖĞELERİNİN İNCELENMESİ
İron Sazlığı Bitlis İli’nde yer alan Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biridir. Alanda yaşayan karaburun balığı (Chondrostoma regium…
SARIMSAK KOKUSUNUN TAZE VE KURU BİTKİLER İLE SIFT-MS KULLANILARAK DEODORİZASYONU
Sarımsağın (Allium sativum L.) tüketimden yaklaşık bir gün sonra nefeste kalan çok güçlü bir kokusu vardır. Sarımsak…
SİYEZ VE EKMEKLİK BUĞDAY KEPEĞİNİN EKŞİ HAMUR ÜRETİMİNDE KULLANIM OLANAĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Siyez buğdayının kepek ve endosperm tabakaları morfolojik nedenle birbirine sıkı olarak bağlıdır. Una öğütülmesi sırasında, bu fraksiyonlar…
YER ELMASI TOZU İLAVESİNİN EKŞİ HAMUR FERMANTASYONU ÜZERİNE ETKİSİ
Bu çalışmada yer elması (Helianthus tuberosus) tozunun (YET), ekşi hamur fermantasyonu sırasında laktik asit bakterilerinin (LAB) fermentatif…
SÜRDÜRÜLEBİLİR ET ÜRETİMİ İÇİN YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR
Geleneksel et üretiminin iklime, doğaya ve dolayısıyla çevreye olan olumsuz etkisi, et ürünlerine olan talebin sürdürülebilir boyutlarda…
KAYSERİ BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN VE KÜLTÜRE EDİLEN TIBBİ MANTARLARIN TOPLAM FENOLİK MADDE İÇERİKLERİNİN, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN VE ERİTADENİN BİLEŞİĞİNİN BELİRLENMESİ
Bu çalışmada Kayseri’de yetişen 39 ve kültüre edilen 6 tıbbi mantar türünün antioksidan kapasiteleri (AO), fenolik madde…
FERMENTE ET ÜRÜNLERİNDE OKSİDATİF DEĞİŞİKLİKLER VE ÜRÜN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Et ve et ürünlerine uygulanan boyut küçültme, kürleme, ısıl işlem, fermantasyon ve depolama gibi işleme yöntemleri, yağ…
PARAPROBİYOTİKLER, POSTBİYOTİKLER VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
İnsan gastrointestinal kanalı (GIT), sindirimde, immünolojide ve bazı hastalıkların oluşumunda önemli rol oynayan zengin, karmaşık bir mikrobiyota…
TAHIL VE PSEUDO-TAHILLARIN ISLAK ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ
Öğütmenin amacı; tohumu meydana getiren başlıca kısımları, öğütme yöntemine göre ayırarak, gıda endüstrisi veya diğer endüstrilerde kullanmaktır….
ENTEROCOCCUS DURANS İLE EKSTRASELÜLER LİPAZ ÜRETİMİ VE KAREKTERİZASYONU
Süt ve ürünlerinden izole edilen 50 laktik asit bakterisinin lipaz aktivitesi taranmıştır. E114 ve E114.11 numaralı izolatlarda…
İşyeri-Konut İç Mimarisinde Kullanılan Lif Levhaların Radyasyon ve Elektrik Yalıtımının İncelenmesi
Son yıllarda küresel çapta dijital teknolojinin artması, çevrimiçi uygulamaların yaygınlaşması, pandemi gibi birbirine bağlı sebeplerden dolayı, hayatın…
RETROGRESYON VE YENİDEN YAŞLANDIRMA İŞLEMİ UYGULANMIŞ 7075 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ SERTLİK DAVRANIŞI
Metallerin mekanik özellikleri ısıl işlem uygulanması ile artırılabilmektedir. Alüminyum ve alaşımlarının sertlik dayanımlarını arttırabilmek için yaşlandırma işlemi…
Ayçiçeği Sapı ile Odun karışımından üretilen Yongalevhaların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi
Bu çalışmada, laboratuvar şartlarında genel amaçlar için ayçiçeği saplarından (Helianthus annuus L.) ve odun yongalarından muhtelif oranlarda…
PERLİT KULLANIMI İLE ODUN PLASTİK KOMPOZİTLERİN FİZİKSEL, MEKANİK VE YÜZEY ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN BELİRLENMESİ
Bu çalışmada odun plastik kompozit üretiminde, perlit kullanımının etkisi araştırılacaktır. Bu amaçla odun unu, polipropilen ve farklı…
SİNTERLEME SICAKLIKLARI VE MAGNEZYUM OKSİT İLAVESİNİN HİDROKSİAPATİTİN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ
Bu çalışmada farklı sinterleme sıcaklıkları (900-1300oC) ve farklı oranlardaki magnezyum oksit (MgO; ağırlıkça %0.5, %1 ve %2)…
Bisiklet Turizmi Motivasyonlarının Belirlenmesi
Bisiklet turizmi ana turizm pazarları içerisinde yer almayan ancak son yıllarda turistlerin ilgi duyduğu ve büyümekte olan…
“Akıp Giden Zamanları Bir Yerlerde Bulsam!”: COVID-19 Pandemisi Esnasında Akış Kuramı Üzerine Bir Fotoses İncelemesi
Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemisi esnasında boş zaman aktiviteleri gerçekleştiren kişilerin öznel iyi oluş durumlarını boş zaman…
Kırklareli Üniversitesi Fitness Merkez Binasının Mimari Tasarım Süreci
Çağdaş bir eğitim ortamı olarak üniversiteler, temel işlevleri olan eğitim ve araştırma dışında, sosyal ve kültürel yönleri…
Türkiye’deki Cittaslow Kavramına Yönelik Bir Yazın İncelemesi
Yavaş hareketi dünyada her gün değişen yeni trendlerden biri gibi gözükse de 1999 yılında başlamış bir hareket…
Türkiye Turizm Destinasyon Görüntülerinde Algısal ve Mekansal Peyzaj Etkinliği
Turizm destinasyonları ulusal ve uluslararası turizmin odağında yer almaktadır. Genellikle hedef tek bir varış noktasının bir süreliğine…
Almanya ve İngiltere Örneklerinde Korunan Alan Politikaları ve Planlaması ile Orman Rekreasyon Alanlarının Yasal Statüleri ve Mevzuatları
Koruma bilincinin dünya üzerinde yayılmaya başlamasıyla birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke, kendi sınırları içerisinde; hayvan…
GERİDEN KESTİRME NOKTASINDA ÖLÇÜLEN 100g’DAN BÜYÜK AÇILARIN COLLİNS YÖNTEMİNDE İNCELENMESİ
Özet: Günümüzde konum belirlemede geriden kestirme yöntemi, uydu teknolojisinin gelişmesiyle pek kullanılmasa da, uyduların sinyallerinin alınamadığı yerlerde,…
Küçük Kapasiteli, Yatay Eksenli ve Akış Hızlandırıcılı Rüzgar Türbinlerinin Performans Analizi
Kentsel ve kırsal alanlarda, konutların ve küçük işletmelerin kullanımına yönelik yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanılarak elektrik enerjisi üretilmesi…
Bir Uygulama: Bir Beyaz Eşya Üretim Firmasının Boyahane Bölümünde Paralel Makineler için Sıraya Bağlı Kurulum Sürelerini içeren bir Model
Gereğinden fazla miktarda ara stok, üretimi kesintiye uğratabilmekte ve temel sorunlardan birini oluşturmaktadır. Kütle üretim yapılan hatlarda…
Geleneksel Donatılı Bağ Kirişlerinin Kapasite Tasarım Üzerine Parametrik bir Çalışma
Diğer modern deprem yönetmeliklerinde olduğu gibi, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde de (TBDY, 2018) kapasite tasarımı ilkesi…
İskenderun Koyundan Monofilament Galsama Ağ ile Yakalanan Üç Ticari Balık Türünün Boy-Ağırlık İlişkileri ile Kondisyon İndeksleri, Türkiye
Bu araştırmada İskenderun koyunda ekonomik yönden önemli olan üç ticari balık türünün toplam boy ve ağırlık ilişkileri…
Döner Tip Rejeneratör Diferansiyel Denklemlerinin Sonlu Farklar Yöntemi ile Çözümünde En Uygun Adım Sayısının Belirlenmesi
Döner tip rejeneratörler, özellikle iklimlendirme sistemleri gibi düşük sıcaklık uygulamalarında atık ısıdan enerji geri kazanımı için kullanılmaktadırlar….
Armillaria mellea ve Tricholoma cedrestorum Farklı Dozlarının İlave Edildiği Topraklarda Karbon Mineralizasyonu
Bu çalışmada, Osmaniye ili- Hasanbeyli mevkiide bulunan Armillaria mellea (Physalacriaceae) ve Tricholoma cedrestorum (Tricholomataceae) mantarlarının yetiştiği topraklar…
Atık Su Arıtma Tesislerindeki Ekipmanlarda Bulunan Asenkron Motorlar ve Asenkron Motorlara Yol Verme Yöntemlerinin İncelenmesi: Gaziantep Örneği
Atıklar insan sağlını ciddi düzeyde tehdit etmektedir. Bu nedenle ilk zamanlardan bu günlere kadar insanlar hep atıklardan…